dinsdag 6 maart 2012

De Ballen

Het gooien van een tennisbal om zo de hond toch aan zijn nodige beweging te doen komen, kan zeer schadelijke gevolgen voor de hond met zich mee brengen. Zeker wanneer de bal met een werpstok wordt gegooid. De hond ontwikkeld in het najagen van de bal zo een hoge snelheid, dat er bij het pakken van de bal weer flink afgeremt moet worden, dit veroorzaakt een zeer grote belasting op de gewrichten van met name die van de hond zijn poten. Er kunnen gemakkelijk nagels scheuren of afbreken en zelfs een gebroken teen is niet ondenkbaar. Tijdens de laatste vorst periode zag ik tijdens een wandeling met mijn honden, een man en vrouw die blijkbaar de eigenaar waren van een duitse herders hond. Zij stonden alle drie op het ijs. De man had een werpstok en gooide daarmee de tennisbal, de hond er achter aan op het ijs. En wat een plezier hadden de man en vrouw toen zij hun hond slippend en glijdend alle kanten heen zagen gaan om de, voor de hond, zo fel begeerde bal te pakken te krijgen. Het grensde naar mijn menig bijna aan diermishandeling. Maar goed, gooi je veel met een bal of doe je aan FlyBall met je hond, dan treed er een verhoogde slijtage op van de tanden. Die slijtage treed ook op wanneer je de hond zijn tennisbal lekker laat slopen en hij zijn best doet om de stof die om de bal zit er af te trekken. Het opeten van deze stof kan ook nog eens darmproblemen veroorzaken.
Maar waarom zijn honden nu zo gek op tennisballen?
foto: Martijn de Bok
In de eerste plaats vinden veel honden het geweldig om dingen die snel van ze af bewegen, na te jagen. Denk maar eens aan joggers, fietsers of scooters, de kat van de buren, frisbee's, zelfs treinen worden nagejaagt dus ook ballen. Veel van die dingen krijgen ze nooit te pakken, maar sommige wel (sorry buren) en dat maakt het alleen maar interessanter en meer de moeite waard om er de volgende keer weer achter aan te gaan. Op de tweede plaats kan de smaak van het, noem het maar "gevangen" voorwerp lekker zijn om er op te gaan kauwen al dan niet lopend, zittend of liggend. Een tennisbal is dus zo een voorwerp. Het veert lekker terug als je bijt, voelt zacht en lekker aan in de bek en stuitert leuk als je hem laat vallen zodat je hem snel weer wilt pakken.
De stof waarmee de bal bekleed is speelt dus ook een rol waarom de hond er zo gek op is.

Heel, héél vroeger was een tennisbal gemaakt van leer gevuld met haar of wol (wat feitelijk ook haar is). Tegenwoordig wordt er een rubberenbal bekleed met vilt.
Vilt is een niet-geweven textielsoort die wordt vervaardigd door samenpersing van wol. Modern vilt bestaat gewoonlijk voor een groot deel uit andere vezels dan wol omwille van de stevigheid. Vilt moet echter altijd tenminste 30% wol bevatten. Een kenmerk van de wolvezel zijn de schubben. Als de vezels langs elkaar schuiven en de schubben zijn tegengesteld gericht dan zullen de schubben in elkaar haken. Zo ontstaaat simpelweg gezegt vilt.
Deze schubben van de wolvezels zouden best wel eens de oorzaak kunnen zijn van de verhoogde tandenslijtage, aangezien ik niet weet welke andere vezels er voor de stevigheid van het vilt worden toegevoegt, kan ik die vezels daar nu de schuld niet van geven.
Zou het ook zo kunnen zijn dat de wol in de bekleding van de tennisbal zorgt voor een verhoogt kauw en/of sloop gedrag van deze bekleding? "Er moet toch ergens vlees onder dat wolletje zitten"; denkt de hond, maar van welk dier komt die wol nu eigenlijk? Waarschijnlijk weet alleen de hond die op de bal kauwt dat.

Hoe zit het dan met die tennisballen die KONG op de markt brengt. Deze zouden geen slijtage aan de tanden veroorzaken, er zit wel een piepertje in. Dit is natuurlijk gedaan om ze nog interssanter/leuker te maken dan een gewone tennisbal en het kauwen wordt door de piep uiteraard gestimuleerd. De prooi moet toch worden dood gebeten en zolang het piept is het niet dood, dus nog een knauw en nog een, en nog een.....en.......tot je er moe van wordt.
Volgens vele reviews op de www.kongcompagny.com pagina is het leven van deze KONG ballen beperkt. Hoe leuk vinden honden KONG ballen en hoe zit het met kauwen op die ballen en proberen de voering er af te slopen, zijn ze werkelijk leuker of beter dan tennisballen? Of juist niet.
Ik zelf heb deze KONG tennisballen nog nooit gekocht, ze zijn toch wel vrij prijzig. Maar voor wie er wel ervaring mee heeft mag reageren op deze blog of mailen naar dick@hondenschool.nu

Nou, de ballen, tot mijn volgende blog..............................

1 opmerking:

  1. Uit jouw verhaal maak ik op dat hondenbezitters beter geen tennisballen (ook niet die van KONG) gebruiken als speelgoed voor hun hond. Maar ja, wat dan wel? Gooien met fietsers, de kat van de buren of een trein brengt vast ook bezwaren met zich mee.

    BeantwoordenVerwijderen